25/05/2016

Dalsbygda Jaktlag har i mange år gjennomført en begrenset taksering av stamfuglbestanden på våren. Det benyttes en og samme tellelinje hvert eneste år, denne gåes av svært erfarne taksører og gode hunder. Etter fjordårets katastrofale kyllingproduksjon, med påfølgende fredningsvedtak har det vært stor usikkerhet blandt både jegere og oss som forvaltere vedrørende overlevelsen/predasjonen hos stamfuglene.

Her er en kort rapport fra taksørene:

Jeg og Geir Østgårdsgjelten. tok turen inn til Åslifjellet/Kjurrudalen på fredag (13.05), for å gjennomføre takseringa av stamfuglbestanden på linje 4. Må vel si vi var litt spent på resultatet etter den tragiske sesongen i fjor, og i tillegg var det jo fredag den 13!
Vær og føreforhold var bra, men vinden fra nordvest var kanskje litt i sterkeste laget for helt optimale forhold.

Ved ankomst startpunktet sør på linja, kunne vi allerede fastslå at rypene så absolutt var tilstede. På vei inn til linjestart tok flere rypepar til vingene, og det kaklet i rypestegger rundt oss flere plasser samtidlig når vi klargjorde til slipp, så dette lovet bra.
Sammendraget etter endt taksering og ankomst Litløybekken, var absolutt oppløftende. Resultat: 29 ryper fordelt på 16 oppflukter.
Nesten blåkopi av fjoråret (som var meget bra) med bare 1 rype mindre registrert i år, beviser vel at stamfuglbestanden har holdt seg stabil selv med fjorårets tragisk dårlige kyllingproduksjon.
Så kan man jo spørre seg hvordan resultatet hadde vært uten fredningsvedtaket sist høst? Jeg velger å tro at dette var det eneste riktige for å få en fullverdig rypebestand tilbake så fort som mulig...

Da er det bare å krysse fingrene for at klekking og oppfostring av kyllinger går mye bedre enn i fjor, slik at vi igjen kan få en “normal” jakt-høst. Grunnlaget ser ut til å være der.....

God sommer, mvh Stig Ole Henningsmo

Vi har valgt å ikke publisere kartet som viser tellelinjen og observasjonspunktene. Dette for å gi rypene mest mulig "fred og ro", både nå på våren og senere i året.